22 november 2022

Chantal, 56 jaar, werkt al 30 jaar bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land. De uit Sneek afkomstige geriatriefysiotherapeut ging toen ze jong was in vakanties vaak mee naar het werk van haar vader. “Hij was directeur van een dagverblijf voor ouderen met een verstandelijke beperking. Daar ontstond de liefde voor het vak en ik ben er nooit meer van afgestapt.”

Peertjes plukken

“Ik herinner me een cliënt (88 jaar) die ik kort na haar ontslag van uit De Schakel, thuis bezocht voor training, als vervolg op haar interne revalidatie”, vertelt Chantal. “Deze cliënt wilde graag peertjes plukken. Omdat we bij ZONL gericht op de hulpvraag willen behandelen, hebben we dat gedaan. Normaliter duurt een behandeling 30 minuten maximaal. Alhoewel het nu ruim een uur duurde om beneden bij de perenstruik te komen en de peertjes te plukken, was het écht een succes. Het was prachtig om te zien hoe ze, leunend op haar rollator, allerlei capriolen uithaalde om de peertje van de struiken te pakken, liefst helemaal onderaan. Achteraf was ze zo voldaan en het was zo’n mooie training, dat ik de extra tijd voor lief nam. Dat is precies waar het in ons vak om gaat!”

Werken in de zorg

“Iedere revalidant is anders, heeft een eigen karakter, verhaal en revalidatiedoel. Dat maakt dit werk zo mooi. Ik word elke keer weer uitgedaagd om het beste uit de revalidant, zijn of haar omgeving en mezelf als onderdeel van het team te halen. Het is belangrijk en waardevol om de revalidant goed te leren kennen, want het gaat niet alleen om bewegen, maar juist om zoveel meer: wat drijft iemand, wat is zijn of haar achtergrond. De revalidant is dus leidend. Vaak vraag ik bij start van de behandeling wat de cliënt wil trainen. Dan kijken ze verbaasd en zeggen ze: ‘jij bent toch de therapeut?’. Ik leg ze graag uit dat ik met ze wil trainen wat voor hen belangrijk is.”

“Het werken met mensen heeft mij altijd getrokken”, vertelt Chantal. “Toen ik stage moest lopen in het verpleeghuis, heb ik geprobeerd dit om te zetten naar het ziekenhuis, want daar gebeurde het voor mijn gevoel. Dit lukte niet, maar ik was vanaf dag één verkocht in het verpleeghuis. Na een korte periode in de eerste lijn, heb ik nooit meer anders gedaan. Revalidanten bedanken ons vaak voor wat we voor hen gedaan hebben. Dan benoem ik altijd dat ze zelf het grootste aandeel hebben in hun herstel, maar dat ik dankbaar ben dat ik daarin richting heb mogen geven en mijn bijdrage heb mogen leveren.”

Meer informatie 

Heb je vragen over het werk als geriatriefysiotherapeut aan Chantal? Stuur ons jouw vragen dan toe en wij zorgen dat je antwoord krijgt. E-mail ons via: werkenbij@zorggroep-onl.nl o.v.v. ‘Chantal & ZONL’. Hebben we jouw interesse gewekt en wil je ook bij ZONL komen werken? Bekijk dan snel ons vacatureoverzicht en ontdek of wij vandaag al jouw droombaan beschikbaar hebben. Staat jouw uitdaging nog niet in ons vacatureoverzicht? Maak dan een jobalert aan. Dan brengen we je vanzelf op de hoogte van nieuwe vacatures bij de Zorggroep. 

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken