Innovatie en zorgtechnologie: onze grootste ICT uitdagingen.

27 juli 2023

In een organisatie als Zorggroep Oude en Nieuwe Land (hierna: ZONL), is niks zo gewoon als een flinke uitdaging. Met 1800 medewerkers is het dan ook met recht een van de grootste werkgevers in de regio Steenwijkerland, Noordoostpolder en Urk. Ook hier is ICT een belangrijke pijler in het ondersteunen van cliënten én medewerkers. ZONL maakt daarom ruimte voor een extra teammanager die ICT en zorgtechnologie als focus krijgt. We spraken Henk Sijbring (Manager Ondersteunende Diensten a.i.) en Joop van der Lei (Teammanager Interne Services) over deze ontwikkeling.

“Het is belangrijk om te zien dat de wereld om ons heen snel verandert”, legt Henk uit. “Er zijn al minder zorgprofessionals beschikbaar en er is een groeiende cliëntvraag. Als grote zorgaanbieder kijken we hoe we door de juiste inzet van ICT, waarmee ook zorgtechnologie en domotica wordt bedoeld, cliënten kunnen helpen dingen langer zélf en in hun eigen huis te blijven doen. Zonder dat ze de verbinding met onze professionals verliezen uiteraard. Zo vernieuwen we de zorg en helpen we de maatschappij om ons heen. Het inzetten van technologie is niet langer iets wat we doen in een pilotfase, maar gaat nu standard practice worden.”

Virtuele Thuiszorg

ZONL heeft een duidelijke visie op zorgtechnologie. Zo draait er in onze wijkverpleging het project Virtuele Thuiszorg, wat gaat over het inzetten van technologische hulpmiddelen. ICT-hulpmiddelen ondersteunen hier de zorgverlening aan de cliënt. Hulpmiddelen als deze bevorderen de eigen regie en kracht van een cliënt, waardoor deze minder afhankelijk wordt van fysieke zorg. We kijken dan naar wat de cliënt belangrijk vindt in het leven om de best mogelijke kwaliteit van leven te behalen. Dit sluit aan bij ons gedachtegoed van Positieve Gezondheid.

“Momenteel valt ICT in z’n geheel nog onder interne services, onder mij dus”, vertelt Joop. “Maar de span of control is veel te groot om écht focus te kunnen leggen. Er zijn zoveel ontwikkelingen die we proberen bij te houden. Ik ben blij dat ZONL kiest voor een eigen teammanager ICT die met aandacht op dit onderwerp kan inzoomen. De functie is dus nieuw.” ZONL heeft momenteel een professioneel team van 25 collega’s binnen het ICT-vakgebied, waaronder de eerstelijnssupport (FIT Helpt), een team applicatiebeheerders, een informatiemanager en vele externe partners. “De afgelopen jaren is er al flink geïnvesteerd in het up-to-date krijgen van onze ICT-omgeving, waarbij traditioneel netwerkbeheer is uitbesteed en we nu o.a. werken vanuit een professionele Microsoft 365-omgeving en de meeste roosters in dezelfde applicatie gemaakt worden. Het is tijd om vervolgstappen te zetten, want ook naast élke verzorgende IG of verpleegkundige, staat een computer… of ligt er een tablet.”

 
Henk Sijbring (manager Ondersteunede Diensten a.i.) & Joop van der Lei (Manager Interne Services)

Innoveren en doorontwikkelen

“Onze grootste uitdaging is tweeledig”, legt Joop uit. “Enerzijds willen we ons applicatielandschap herstructureren. We hebben veel verschillende applicaties, maar gebruiken niet alles optimaal. Daarbij zal de nieuwe teammanager ondersteund gaan worden door een informatiemanager, die in nauw contact staat met de collega’s van Planning & Control om zo zicht te hebben op de benodigde stuurinformatie. Hierin willen we echt een transitie maken naar een nieuwe situatie. Ten tweede is er  de uitdaging van het ondersteunen van onze zorgteams, bij de implementatie van zorgtechnologie in hun dagelijkse werk. De visie is geschreven, nu is het tijd voor de uitvoering en de borging ervan.”

“Onze uitdagingen vragen dus om een echte verbinder, iemand die makkelijk contact maakt en snapt hoe ICT andere processen verder kan helpen óf, als we niets doen, ontwikkeling in de weg zit,” vervolgd Henk. “Er komen zoveel ontwikkelingen op ons af, in de zorg én op ICT-gebied, dat je je hier de komende jaren écht niet hoeft te vervelen en voldoende wordt uitgedaagd. Je moet wel afgewogen keuzes willen en durven maken. Een eigen, duidelijke visie is wat mij betreft onmisbaar.”

Meer informatie

Zorggroep Oude en Nieuwe Land werft momenteel een Teammanager ICT. De zevende teammanager bij de ondersteunende diensten, waar ook teams als P&O, Klant & Communicatie en de Administratieve diensten onder vallen. Herken je jezelf in bovenstaande uitdaging? Dan komen we graag met je in contact. De vacature is te vinden via deze link. Voor vragen kunnen geïnteresseerden rechtstreeks contact opnemen met Joop of Henk, waarvan de contactgegevens in de vacature vermeld staan. 

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken