9 januari 2024

De 24 jarige Rein is verpleegkundige en werkt in de ambulante nachtzorg (ANZ). Afwisselend begint hij zijn dienst om 23:00 uur op het zorgkantoor in Steenwijk óf vanaf Revalidatie de Schakel in Emmeloord. “Ik ben echt een nachtmens. Daarbij heb ik een fijn team, dus ik ben helemaal blij in dit werk.”

Rein werkt nu ruim 1,5 jaar voor ZONL. Vroeger wilde hij altijd in de ICT werken. “Tot ik concludeerde dat 8 uur, of meer, per dag achter een computer zitten, niets voor mij is. Toen ben ik maatschappelijke zorg gaan studeren. Daarna leerde ik door tot verzorgende IG en daarna volgende ik ook de mbo verpleegkunde opleiding. Inmiddels heb ik ook het propedeuse diploma van de hbo verpleegkunde. Die hoop ik in de toekomst af te maken. Dan heb ik een beste weg afgelegd.”

Meer tijd voor de cliënt

“In de nacht word ik opgeroepen voor uiteenlopende dingen,” vertelt Rein. “Ik kan opgeroepen worden om bijvoorbeeld iemand te helpen bij de toiletgang, omdat meneer of mevrouw gevallen is. Maar ik kan ook opgeroepen worden, omdat bij iemand een katheter los is geraakt of iemand heeft een wondje gekregen. Het is uitdagend werk, omdat het bij elke cliënt anders is. Het mooiste aan dit werk is dat het bijna allemaal ongeplande zorg is. Dat betekent voor mij dat ik soms wel langer bij een cliënt bezig ben, zonder de druk dat er een cliënt op mijn route op mij wacht. Ik heb dus de ruimte om tijd en aandacht te geven aan cliënten die ’s nachts extra kwetsbaar zijn.” 

“Ook als de zorg wel gepland is, mogen we de tijd nemen. Ik krijg zo echt de tijd om mensen te helpen en nog een beetje te ‘zorgen voor’. Daarbij is werken in de nacht niet heel eenzaam, zoals veel mensen denken. We werken altijd met z’n drieën, dus ik heb altijd iemand om even mee te overleggen. Ook komt diegene die ’s nachts de ‘vliegende keep’ is tussen onze twee gebieden, halverwege de nacht wel eens op de andere locatie zitten. Zo voel je je nooit echt alleen.“

Alle kanten op

“Ik ben een beetje een vreemde eend in de bijt. Mensen van mijn leeftijd gebruiken hun nachten namelijk vaak om te stappen en feest te vieren, terwijl ik aan het werk ben”, lacht Rein. Ik ga ook wel eens stappen, maar vind het gewoon mooi om op deze manier zorg te mogen verlenen.”

“Bij ZONL kan ik alle kanten op. Ik heb een leuk team en een fijne manager. Ik draai de nachtdiensten die ik graag wil, het rooster is goed en ik ben tevreden. Mochten mijn wensen veranderen, dan is ZONL groot genoeg. Je kunt hier alle kanten op. Ik doe mee aan de campagne, omdat ik dat leuk vind. Werken is niet alleen maar serieus, dit hoort er ook bij, dus dan doe ik graag mee. Daarbij zou ik het wel leuk vinden om mezelf op posters tegen te komen. De opnameochtend was heel leuk, dus ik zou collega’s vooral stimuleren dit ook eens te doen.”

Meer informatie

Ben je ook op zoek naar ruimte? Bekijk dan of jouw droombaan vandaag al beschikbaar is.


 

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken