9 januari 2024

De echte Urkse Mariyne werkt nu ruim 12 jaar voor Zorggroep Oude en Nieuwe Land. De 30 jarige verzorgende IG is begonnen als stagiaire helpende in woonzorgcentrum Hof van Smeden in Emmeloord, maar vond al snel haar BBL-plekje in het oude verzorgingshuis Golfslag. Daar volgde ze de opleiding tot verzorgende IG. “Veel collega’s ken ik ook uit die tijd. Het waren jaren om nooit te vergeten”.

Een hoekkamer

Mariyne is 19 jaar als ze begint in Golfslag. “Vlak na het behalen van m’n diploma, raakte ik zwanger van m’n eerste kindje. Ik had moeite om een woning te vinden op Urk en mijn manager Anja, bood mij een plekje aan in Golfslag. Mijn toenmalige vriend, onze baby en ik hebben dus een paar maanden in een hoekappartement tussen de bewoners gewoond. Golfslag ging toen bijna dicht, dus het werd er al leger, maar het was zo fijn! Ik ben denk ik de enige ZONL collega die met een baby in een woonzorgcentrum hebben gewoond. We hadden er een woonkamer en aparte slaapkamer. Heel knus, maar het was ons thuis. Na een paar maanden zijn we op Urk gaan wonen. Daar ben ik later ook voor de wijkverpleging gaan werken, nadat ik ervaring had opgedaan in een van de teams in Emmeloord.”

De zorg

“Als klein meisje al wilde ik graag helpen. Toen ik op school in aanraking kwam met de zorg, wist ik dat ik hiervoor moest kiezen”, vertelt Mariyne. “Als ik anderen help, ben ik blij. Het mooie contact wat ik heb met mensen is heel bijzonder. Ik mag ze helpen en begeleiden op een moment dat ze heel kwetsbaar zijn. Zij vertrouwen mij dat toe. Ik bied een luisterend oor en als ik wat langer bij iemand kom, weet ik ook wanneer ze even wat meer aandacht nodig hebben. Dat werkt heel fijn.”

“Bij ZONL heb ik me altijd thuis gevoeld, letterlijk én figuurlijk. Ik mocht er stage lopen, een opleiding volgen, werken en wonen. Ik heb fijne collega’s en een manager die mij hoort. Zo ben ik nu bijvoorbeeld zwanger van mijn derde kindje en kan ik niet al mijn uren blijven werken. Bij ZONL hoef ik mezelf niet voorbij te lopen. Ik ging het gesprek aan met mijn manager en ik kreeg de ruimte om tijdelijk even wat minder uren te werken. Er wordt echt met mij en mijn leven meegedacht.”

Bekende Urkse

Mariyne lacht: “Een bekende Urkse…tja. Heel Urk weet straks wel dat ik op de film van ZONL sta zeker? Ik vind dat wel mooi, want ik vind mezelf er wel een type voor. Ik vind het ook mooi dat ik zo iets terug kan geven aan ZONL door het werk te promoten. Natuurlijk vond ik het wel spannend om voor de camera te gaan staan en een verhaal te vertellen en eerlijk…het was een lánge dag! Maar het was het echt waard. Ik heb dat over voor mijn werk, mijn passie, want hier ligt mijn hart. Dat maakte het makkelijk.”

Voor de collega’s die nog twijfelen, heeft ze nog een oproep: “Doe volgend jaar mee. Grijp de kans om je vak te promoten en jezelf en het echte werk te laten zien. Je doet het voor de zorg en de cliënten. Want door het persoonlijk te maken, een gezicht erbij te laten zien, maken we het echt!

Meer informatie

Ben je ook op zoek naar ruimte? Bekijk dan of jouw droombaan vandaag al beschikbaar is.

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken