24 april 2023

Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) en Revalidatie Friesland (RF) verkennen samen de ruimte om in de Noordoostpolder vernieuwende revalidatiezorgconcepten te realiseren. Daarin is een pioniersrol weggelegd voor de toekomstige specialist Ouderenzorg. “We willen dat inwoners kunnen blijven rekenen op een goed zorgaanbod. Daarvoor gaan we samen innoveren en de grenzen tussen medische en geriatrische revalidatie laten vervagen.”

“We gaan het nu écht samen doen”, bevestigt Audrey Hoogheem-Tantua (revalidatiearts, Revalidatie Friesland). “Zorggroep Oude en Nieuwe Land en Revalidatie Friesland gaan een breed spectrum aan revalidatiezorg in de Noordoostpolder en Urk realiseren. Daarvoor onderzoeken we hoe we de grenzen tussen geriatrische revalidatiezorg en medisch specialistische revalidatie kunnen laten vervagen, zodat elke patiënt de juiste revalidatiezorg kan krijgen. Met extra aandacht voor preventie, al is dat misschien niet het eerste waar je aan denkt bij revalidatie.”

Zorginnovaties realiseren: de teams van beide organisaties staan te popelen om de handen uit de mouwen te steken. Audrey Tantua: “Samen kunnen we meer continuïteit bieden en de kwaliteit versterken. Niet alleen door een zo breed mogelijk aanbod te realiseren, maar ook door gezamenlijk op te leiden en te investeren in zorgtechnologie. De afgelopen jaren hebben we in elkaars keuken gekeken en elkaar beter leren kennen; nu gaan we de samenwerking bestendigen.”

Het begon een aantal jaren geleden met ideeën voor een nieuw zorggebouw in Emmeloord, vult Peter Tammeling (manager bij Revalidatie Friesland) aan. “We zijn toen gaan kijken welke combinaties van zorgaanbieders je kunt maken om het zorgaanbod hier te behouden en te versterken”, verklaart hij. In afwachting van eventuele nieuwbouw vonden ZONL en  RF elkaar meteen in de gedeelde wens van een breed palet aan revalidatiezorg. “Zodat patiënten daarvoor straks niet naar Sneek, Zwolle of Lelystad hoeven te reizen.” 

"Samen kunnen we meer continuïteit bieden en de kwaliteit versterken. Niet alleen door een zo breed mogelijk aanbod te realiseren, maar ook door gezamenlijk op te leiden en te investeren in zorgtechnologie." 

Specialist Ouderengeneeskunde

Het team is nu op zoek naar een specialist Ouderengeneeskunde (SO) die daar samen met hen de schouders onder gaat zetten. Minke van der Veen (manager ZONL): “We zoeken een SO met affiniteit voor revalidatiezorg en lef om buiten gebaande paden te gaan. Samen kunnen we ambulante GRZ en poliklinisch behandeling GRZ ontwikkelen. Het zorgaanbod in deze regio is kwetsbaar, dus we gaan met diverse partijen in gesprek om te kijken hoe we met elkaar een zo compleet mogelijk aanbod kunnen bieden. Met de nadruk op innovatie: meer inzet van technologie, het ontwikkelen nieuwe zorgconcepten, het samenvoegen van teams.” De SO zal nauw gaan samenwerken met de revalidatiearts: “Het hoofdbehandelaarschap kan per patiënt wisselen; wie van hen het voortouw neemt, hangt af van de revalidatievraag.”

 

Audrey Tantua (Revalidatie arts) Peter Tammeling (Manager Revalidatie) Minke van der Veen (Manager wijkverpleging & GRZ)

Audrey Tantua (Revalidatie Arts), Peter Tammeling (manager revalidatie) & Minke van der Veen (manager wijkverpleging & GRZ)

Innovatie GRZ en MSR

Audrey Tantua illustreert de voordelen daarvan met het schetsen van twee uitersten: “Aan de ene kant van het spectrum heb je de vitale tachtiger die een beroerte heeft gehad en graag weer zijn of haar sociale leven wil oppakken. Die zou je eigenlijk graag medisch-specialistische revalidatiezorg willen bieden, maar die komt nu vaak in de geriatrische revalidatiezorg terecht, zeker als er sprake is van multimorbititeit. Aan de andere kant van het spectrum heb je de ernstige aangedane veertiger met NAH, die nog laag belastbaar is en in eerste instantie baat heeft bij revalidatiezorg zoals de geriatrie die biedt. Als je de grenzen tussen beide revalidatievormen oprekt, kun je elke patiënt gepaste zorg leveren.”

Ambulante zorg

Dat betekent dat de SO zich ook bezig zal houden met ambulante revalidatiezorg. Minke van der Veen: “Ook daarin is pionierswerk te verrichten: ervoor zorgen dat mensen langer thuis kunnen blijven of eerder naar huis kunnen vanuit een kliniek.” Peter Tammeling: “Een doel is om mensen straks zoveel mogelijk te behandelen in hun eigen omgeving. Dat is in lijn met het Integraal Zorgakkoord; die beweging is er dus al en wij willen er handen en voeten aan geven op een manier die in deze omgeving, bij deze populatie past.”

Bijzondere populatie

En dat is een bijzondere populatie, benadrukken ze alle drie. Audrey Tantua: “Het zijn harde werkers, ondernemend, met een mentaliteit van niet zeuren maar poetsen. Ja is ja en nee is nee. Als ze met gezondheidsklachten komen, dan weet je dat er doorgaans ook echt iets aan de hand is.” Minke van der Veen: “Klopt. Al zijn er ook veel verschillen; Urk is weer heel anders dan Emmeloord of Blokzijl.” Peter Tammeling: “De Noordoostpolder wordt van oudsher bevolkt door pioniers en doeners: mensen die vanuit het niets iets hebben moeten neerzetten. En dat is precies wat wij nu in de zorg willen gaan doen.” 

Genoeg uitdaging dus voor het team en de toekomstige SO. Peter Tammeling: “We gaan de expertise van geriatrische en medische revalidatie samen laten komen. Hoe dat eruit komt te zien, zullen we de komende tijd bepalen; de vorm zal daarbij de inhoud volgen.” De Noordoostpolder biedt in meerdere opzichten een prima voedingsbodem voor zorginnovaties, verzekeren ze. Audrey Tantua: “Bij ons zijn de lijnen kort en er heerst een echte doenersmentaliteit.” Los daarvan kan de toekomstige SO rekenen op een heerlijke en goed bereikbare woon/werkomgeving, besluit Peter Tammeling: “Hier vind je nog genoeg mooie huizen in een mooie omgeving. Het is een goed bewaard geheim dat Emmeloord heel centraal ligt; via de A6 en de N50 rijd je filevrij Flevoland in of uit.”

Meer informatie

Revalidatie Friesland en Zorggroep Oude en Nieuwe Land zoeken voor deze bijzondere samenwerking een nieuwe Specialist Ouderengeneeskunde. Heb je interesse of wil je meer informatie? Zoek dan gerust contact met ons om meer te weten te komen over dit nieuwe geïntegreerd revalideren. Neem contact op met Minke van der Veen (manager Wijkverpleging & Geriatrische Revalidatie) via 06 26 93 00 87 of mi.vanderveen@zorggroep-onl.nl. De vacature vind je hier

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken