Cindy Stolte: Psycholoog in de Noordoostpolder

3 oktober 2023

Erachter komen wat iemand nodig heeft, is de puzzel die psycholoog Cindy Stolte moet zien op te lossen. “Soms heeft de puzzel 10 stukjes, soms 30 stukjes. Maar elke keer is het weer leuk om die puzzel te maken.” 

Na allerlei omzwervingen keerde Cindy Stolte terug op het oude honk. Ze is geboren en getogen in Emmeloord, woonde in Groningen, Maastricht en in het buitenland, maar koos uiteindelijk toch weer voor de Noordoostpolder. Als psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog bij de Zorggroep Oude en Nieuwe Land is ze nu verbonden aan De Schakel, de geriatrische revalidatieafdeling. “Omdat ik hier vandaan kom, weet ik precies waar mensen het over hebben als ze dingen van vroeger benoemen.” Op de afdeling geriatrische revalidatie heeft ze te maken met cliënten, die wat ouder zijn en voor wie het tempo van de gewone medische revalidatie daarom te hoog is.

Subcultuur

Dat de Noordoostpolder een land van pioniers is, merk je nog steeds, vindt Cindy. “Het is een bepaalde subcultuur. Veel mensen hebben een agrarische achtergrond, zijn christelijk. Maar je merkt ook dat mensen uit allerlei streken hiernaartoe zijn gekomen om met z'n allen er iets van te maken. Dat merk ik nog steeds in de cultuur. Omdat ze allemaal uit een andere plek van oorsprong zijn gekomen, zijn ze heel open. Als je bijvoorbeeld hier in het bos loopt, zegt iedereen hallo tegen elkaar. Dat zie je niet overal.”

Vakgroep gedragsdeskundigen

Met de orthopedagogen vormen de psychologen de vakgroep van gedragsdeskundigen binnen ZONL. Elk vanuit hun eigen rol werken ze in het verpleeghuis samen met het verzorgende team en de arts aan het welzijn van de bewoners van de afdelingen. “Dat doen we voor mensen met Alzheimer of een ander soort dementie, waarbij het niet meer mogeliojk is om thuis te wonen. “
Voor gedragsproblemen, angst- en stemmingsklachten en stoornissen in het denkvermogen, zoals bij een delier, wordt een gedragsdeskundige ingeschakeld. “Stel dat iemand continu aan het roepen is of overprikkeld raakt door alles wat er op de afdeling gebeurt. Dan worden wij als gedragsdeskundige gevraagd het gedrag te analyseren en te adviseren wat we kunnen doen, waardoor cliënten rustiger worden.” 

Diagnosticeren en adviseren

Cliënten met dementie zijn niet meer in staat om hun eigen gedrag te reguleren, legt Cindy uit. Die rem is er af. De gedragsdeskundigen diagnosticeren en adviseren over de behandeling. “Wat is er aan de hand met het gedrag en hoe kunnen we als behandelaren ervoor zorgen dat dat vermindert, zodat het prettig is voor de cliënt.” Soms is het ook de vraag of cliënten, gezien hun gedrag, wel passen op de afdeling waar ze zitten of dat ze wellicht beter op hun plek zijn in een verzorgingshuis. 
Samenwerken gebeurt in een multidisciplinair team met gedragsdeskundigen, de arts en de andere disciplines, zoals fysiotherapie, ergotherapie en diëtetiek. Binnen de vakgroep liggen er accentverschillen, waarbij voor de GZ-psycholoog meer het accent op (neuro) psychologische diagnostiek ligt. “Samen zijn we verantwoordelijk voor de zorg, waarbij de specialist oudergeneeskunde de eindverantwoording draagt.”

Regiebehandelaar

Tegelijk was er vorig jaar een pilot opgezet, waarbij de psycholoog de regiebehandelaar was – wel onder eindverantwoordelijkheid van de specialist ouderengeneeskunde. “Binnen ZONL is er die ruimte om mee te denken en kun je een initiatief als het regiebehandelaarschap ontwikkelen. Dat komt vanuit de inhoud en niet vanuit het management. Het is heel prettig dat die ruimte er is.”

Samen antwoorden zoeken

Waar Cindy haar bevrediging uit haalt? Heel simpel: gewoon mensen helpen. “Of dat nu een cliënt is of een zorgteam. Een team, waarmee je samen antwoorden zoekt en dat niet meer in de stress zit en weer ruimte krijgt om na te denken. Of cliënten die je kunt helpen in een revalidatieproces, die je zo vooruit ziet gaan dat ze weer naar huis gaan, dat vind ik fijn.” In de ouderenzorg is het vaak zoeken naar de kleine momentjes, zegt ze. En puzzelen: wat gaat er niet goed? Is dat een kwestie van aandacht, heeft het te maken met het geheugen, de planning?

Veroudering is een bijzonder en een interessant proces, volgens Cindy “De hersenen worden ouder, het lichaam wordt ouder. Wat betekent dat voor iemand, hoe gaat iemand daarmee om? En wat heeft iemand dan nodig? Dat inzichtelijk maken vind ik een leuke puzzel. Soms is het een puzzel van 10 stukjes, soms een puzzel van 30 stukjes. Maar elke keer is het weer leuk om die puzzel te maken.” 

Meer informatie

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over het werk als psycholoog binnen de ouderenzorg? Of wil je in contact komen met Cindy? Dan vinden we het leuk van je te horen. Stuur ons jouw bericht via werkenbij@zorggroep-onl.nl (o.v.v. artikel Cindy Stolte). 

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken